Savlaicīgs darba vides riska faktoru novērtējums un vadība – darba drošības garantija
51. RTU Starptautiskā zinātniskā konference : RTU IEVF Ekonomikas un uzņēmējdarbības zinātniskā konference (SCEE ’2010): sekcija "Tehnogēnās vides drošības zinātniskās problēmas": konferences rakstu krājums 2011
Valentīna Urbāne, T. Čurakova

Darba aizsardzības galvenais uzdevums ir noteikt tiesisko pamatu sociālo, ekonomisko, tehnisko, ārstnieciski profilaktisko un organizatorisko pasākumu realizēšanai, kā arī nodrošināt normatīvajos aktos definēto prasību ieviešanu. Tas spēj nodrošināt darba vides atveseļošanu, darba drošību, nelaimes gadījumu darbā un arodslimību skaita samazināšanu, kā arī no darba attiecībām izrietošo sociālo garantiju stabilas sistēmas darbību. Valsts politikas uzdevums būvniecībā ir radīt nosacījumus, lai tautsaimniecības vajadzībām tiktu celtas videi draudzīgas, veselībai nekaitīgas mūsdienīgas būves, ietaupot enerģiju un resursus. Galvenais būvniecības politikas mērķis ir konkurētspējīgas būvniecības nozares attīstība, sekmējot kvalitatīvu un energoefektīvu būvniecību, izveidojot efektīvu informācijas aprites sistēmu un nodrošinot efektīvu būvniecības normatīvo aktu izstrādi atbilstoši ES prasībām. Būvniecības tempi pēdējos gados valstī attīstās strauji, līdz ar to pieaug dažāda veida pārkāpumi, tādi kā nelegālā darbaspēka piesaiste, notikušo nelaimes gadījumu slēpšana, izvairīšanās no nodokļu maksāšanas, darba drošības un ugunsdrošības neievērošana. Būvdarbu veicēji ir pakļauti vairākiem darba vides riska faktoriem, piemēram, troksnim, vibrācijai, gaisa temperatūrai (augsta, zema), ķīmisko vielu iedarbībai, ar kurām jāstrādā, u.c. Būvlaukumos strādājošajiem bieži vien jāveic darbs augstumā, jāpārvietojas starp stāviem, jāpārvieto smagumus utt. Viss iepriekšminētais var nopietni apdraudēt darbinieku veselību un drošību.


Atslēgas vārdi
environmental risks, occupational safety management system

Urbāne, V., Čurakova, T. Savlaicīgs darba vides riska faktoru novērtējums un vadība – darba drošības garantija. No: 51. RTU Starptautiskā zinātniskā konference : RTU IEVF Ekonomikas un uzņēmējdarbības zinātniskā konference (SCEE ’2010): sekcija "Tehnogēnās vides drošības zinātniskās problēmas": konferences rakstu krājums, Latvija, Rīga, 14.-16. oktobris, 2010. Rīga: RTU Izdevniecība, 2011, 21.-27.lpp. ISBN 978-9934-10-128-1.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196