Dzīvojamo māju pārvaldīšanas īpatnības (problēmas un risinājumi) Latvijā
Būvuzņēmējdarbība un nekustamā īpašuma attīstība : Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas un vadības fakultātes Būvuzņēmējdarbības un nekustamā īpašuma ekonomikas institūta zinātniskie raksti. 1.sēj. 2011
Džemma Ceplīte, Ineta Geipele

Rakstā ir iekļauti jautājumi, kas ietekmē daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanu, ar to saistītās problēmas un īpatnības, to kavējošos un veicinošos faktorus. Darba mērķis ir izpētīt dzīvojamo māju pārvaldīšanas problēmas un īpatnības, kas ietekmē nekustamā īpašuma pārvaldīšanas un apsaimniekošanas efektivitāti. Darbā tiek izvērtēta mājokļu politikas attīstība Latvijas neatkarības laikā un līdz pat šodienai, tiek raksturoti galvenie procesi, kas saistīti ar mājokļu attīstību - privatizācija, denacionalizācija, sociālo mājokļu koncepcija, dzīvokļu tirgus un tā darbības īpatnības ietekme uz mājokļu pieejamību. Darbā tiek veikts dzīvojamā fonda apsaimniekošanas situācijas raksturojums, tiek definētas galvenās pārvaldīšanas funkcijas, ar mērķi – noteikt jaunu vadīšanas principu ieviešanu dzīvojamo māju pārvaldīšanas procesā. Darbā kā novitāti autores ir izanalizējušas un attīstījušas pārvaldīšanas procesu mikro un makro vides ietekmi uz pārvaldīšanas vidi. Izvērstā veidā ir izvērtēta uzņēmumu iekšējās vides procesu mijiedarbība. Izanalizējot pārvaldīšanas īpatnības, autore piedāvā novitāti - kā uzņēmumam veidot savu pamatdarbību, balstoties uz „kvantu domāšanas principiem”. Un lai šos principus ieviestu profesionālajā darbībā, autores veic standarta izstrādi, balstoties uz konkrētu apsaimniekošanas uzņēmuma piemēru. Autores ir izstrādājušas finanšu piedāvājuma un kopsapulču sasaukšanas un organizēšanas modeli, kas uzlabo pārvaldīšanas procesa kvalitāti.


Atslēgas vārdi
house management, real estate, housing market, residential property

Ceplīte, D., Geipele, I. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas īpatnības (problēmas un risinājumi) Latvijā. No: Būvuzņēmējdarbība un nekustamā īpašuma attīstība : Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas un vadības fakultātes Būvuzņēmējdarbības un nekustamā īpašuma ekonomikas institūta zinātniskie raksti. 1.sēj. Rīga: RTU Izdevniecība, 2011, 40.-50.lpp. ISSN 2243-6030.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196