Nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas īpatnības un risināšanas iespējas Babītes novada pašvaldībā
RTU IEVF Būvuzņēmējdarbības un nekustamā īpašuma ekonomikas institūta zinātniskie raksti "Būvuzņēmējdarbība un nekustamā īpašuma attīstība". 1.sējums 2011
Kristina Smuļko, Jānis Vanags

Darba izstrādāšanas gaitā veiktie pētījumi liecina, ka pareizi izstrādāta nekustamā īpašuma nodokļa administrēšana ir svarīga Babītes novada pašvaldības budžetā ieņēmumu paaugstināšanai, tā varētu ietekmēt Babītes novada pašvaldības attīstību, radīt labvēlīgāku vidi un sekmētu kapitāla ieguldīšanu uzņēmējdarbībā. Nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas politika varētu veicināt efektīvu nodokļa iekasējamību pašvaldības budžetā. Ņemot vērā esošo situāciju, kā arī nepieciešamību līdzsvarot valsts budžeta ieņēmumus un izdevumus, nepieciešams sagatavot priekšlikumus nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanai, kas ietver pasākumus gan budžeta ieņēmumu paaugstināšanai, gan Babītes novada pašvaldības administrācijas darbības uzlabošanai. Viens no šiem pasākumiem būtu nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas sabalansēšana, pārdalot nodokļu administratoru slogu no viena uz diviem darbiniekiem. Darbā tiek dots vispārēis nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas raksturojums Babītes novada pašvaldībā; to aprēķināšanas, administrēšanas un salīdzināšanas metožu teorētiskais pamatojums un praktiskais pielietojums, izmantojot konkrētus piemērus.


Atslēgas vārdi
real estate tax, tax administration features

Smuļko, K., Vanags, J. Nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas īpatnības un risināšanas iespējas Babītes novada pašvaldībā. No: RTU IEVF Būvuzņēmējdarbības un nekustamā īpašuma ekonomikas institūta zinātniskie raksti "Būvuzņēmējdarbība un nekustamā īpašuma attīstība". 1.sējums. Rīga: RTU Izdevniecība, 2011, 188.-197.lpp. ISSN 2243-6030.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196