Augu eļļu pāresterificēšanas reakcijas pētījumiem ir liela nozīme jebkuras valsts tautsaimniecības attīstībā. Latvijā, metanola vietā izmantojot etanolu, būtu iespējams paplašināt vietējo izejvielu bāzi, kā arī produkts būtu pilnībā atjaunojams resurss. Izpētot rapšu eļļas etilestera iegūšanas procesu, būtu iespējams to optimizēt, panākot ievērojumu energoresursu un izejvielu ekonomiju, samazinot gala produkta izmaksas. Samazinoties biodīzeļdegvielas cenai, pieaugtu arī patērētāju interese un pieprasījums, nodrošinot vietējo resursu izmantošanas un ražošanas attīstību tautsaimniecības vajadzībām. Lai noskaidrotu REE (rapšu eļļas etilesteru) iegūšanas reakcijas apstākļus no Latvijā ražotas rapšu eļļas, veiktas eksperimentu virknes, par pamatu izmantojot rūpnieciskajiem procesiem raksturīgus apstākļus un mainot KOH koncentrāciju (0.5 - 2.5 masas % no eļļas), etanola molāro attiecību pret eļļu (4,0 – 8 moli), reakcijas temperatūru (20 - 90oC) un reakcijas laiku (2 – 180 minūtes). Noskaidrots, ka palielinot etanola molāro attiecību pret rapšu eļļu no 4,0 līdz 8,0 moliem, palielinās līdzsvara iestāšanās ātrums un REE iznākums pieaug par ~4%. Palielinot KOH koncentrāciju no 0,5 līdz 2,5 masas % no rapšu eļļas un reakcijas temperatūru no 20 līdz 80oC, palielinās līdzsvara iestāšanās ātrums un REE iznākums pieaug par ~1%. Periodisku procesu realizācijai ieteicamā reakcijas temperatūra ir 20oC, metanola molārā attiecība 7 moli un KOH koncentrāciju 1,5%, izmantojot nepārtrauktus procesus, reakciju efektīvi būtu realizēt augstākā temperatūru ar zemākiem katalizatora un etanola daudzumiem.