Antropometriskie mērījumi apģērbu trīsdimensiju projektēšanai
2010
Inga Dāboliņa

Aizstāvēšana
30.06.2010. 10:00, Zinātņu nozares Materiālzinātne apakšnozares Tekstila un apģērbu tehnoloģijas promocijas padomes RTU P-11 atklātajā sēdē RTU, Rīgā, Kaļķu ielā 1, 119.auditorijā.

Zinātniskais vadītājs
Ausma Viļumsone

Recenzenti
Guntis Strazds, Mariana Ursache, Nicola D`apuzzo

Promocijas darba nosaukums ir „Antropometriskie mērījumi apģērbu trīsdimensiju projektēšanai”. Darba galvenie pētniecības virzieni: apkopot un analizēt apģērbu projektēšanas un antropometrisko datu iegūšanas metodes, sistēmas un paņēmienus. Izmantojot modernās tehnoloģijas, pilnveidot apģērbu 3D datorsistēmu antropometrisko datu nodrošinājumu. Promocijas darbs sastāv no piecām pamatnodaļām, ievada, rezultātiem un secinājumiem, tajā iekļauta skaidrojumu un saīsinājumu vārdnīca, kā arī attēlu un tabulu saraksts. Ievadā dots ieskats darba problemātikā, pamatota veikto pētījumu aktualitāte, formulēts darba mērķis un uzdevumi, raksturota darba aprobācija. Darba pirmajā nodaļā ir apskatītas, analizētas un sistematizētas, kā arī salīdzinātas apģērbu datorizētās projektēšanas metodes un sistēmas, dota apģērbu projektēšanas pamatprocesu un sistēmu komponenšu mijiedarbība, raksturojums un problemātika. Otrajā daļā apkopotas, sistematizētas un analizētas antropometrisko datu iegūšanas metodes, sistēmas un iespējas. Aplūkotas un analizētas dažādu metožu kombinēšanas iespējas, dots metožu salīdzinājums. Analizētas dažādas datu iegūšanas ierīces, to piemērotība cilvēka ķermeņa virsmas apraksta un mēru iegūšanai. Trešajā promocijas darba nodaļā apzināti un analizēti cilvēka ķermeņa 3D skenēšanas iespēju ierobežojumi, dots to analītiskais apskats, identificētas risinājumu iespējas. Ceturtajā daļā apkopotas un analizētas ķermeņa virsmas izklāšanas metodes ar mērķi identificēt trīsdimensiju vidē definētas apģērba virsmas izklāšanas iespējas. Piektajā nodaļā aprakstītas eksperimentāla 3D manekena realizācijas iespējas, dots īstenošanas apraksts, izklāstīta piedāvātā pieeja 3D projektēšanas īstenošanai, praktisku uzdevumu risināšanai apģērba projektēšanas 3D vidē. Specificēti 3D antropometrisko pētījumu rezultāti. Promocijas darba rezultāti un secinājumi ir apkopoti darba noslēguma nodaļā. Darba apjoms ir 132 lappuses pamatsadaļās, 176 lappuses kopā ar pielikumiem, darbā ir 48 attēli, 9 tabulas, 6 pielikumi un literatūras saraksts, kas satur 110 vienumus.


Atslēgas vārdi
3D scanning, human body measurements, clothing, garment designing

Dāboliņa, Inga. Antropometriskie mērījumi apģērbu trīsdimensiju projektēšanai. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2010. 132 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196