Dzīvojamo telpu mikroklimata parametru mērījumi daudzdzīvokļu ēkās pirms un pēc renovācijas
Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress: sekcija "Tehniskās zinātnes”: tēžu krājums 2011
Ilze Dimdiņa, Ēriks Krūmiņš, Arturs Lešinskis, Laimdota Šnīdere

Esošo daudzdzīvokļu ēku ventilācijas sistēmu tipiskais risinājums – ar dabiskās nosūces kanāliem no dzīvokļu savietotajiem sanitārajiem mezgliem, virtuves telpām un neorganizētu pieplūdi caur ēkas neblīvumiem, nenodrošina siltuma atguvi no izvadāmā gaisa un nevar nodrošināt no klimata apstākļiem neatkarīgu, cilvēka komforta prasībām piemērotu telpu mikroklimata uzturēšanu. Līdzšinējā apkopotā prakse rāda, ka ēku ventilācijas sistēmu renovācija vai izbūve Latvijā nav tipiska ēkas renovācijas darbu kompleksa sastāvdaļa. Rezultātā iespējama iekštelpu gaisa kvalitātes pazemināšanās dēļ nepietiekamas telpu ventilācijas, kā dēļ telpu lietotājiem var rasties diskomforts, ārpus ēkas pārejoši slimību sindromi, kā arī slimības, kas ieguvušas apzīmējumu „slimās mājas sindroms”. Iekštelpu gaisa CO2 koncentrācijas līmeņa mērījumu rezultāti 19 no 30 dzīvokļiem 13 nerenovētās tipveida ēkās uzrāda rezultātu ≥1000 ppm un apstiprina nepietiekamu telpu ventilāciju. Rīgas domes Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programmas 2007-2013.gadam projekta „Energoefektīva un sabalansēta pilsētas plānošana (UrbEnergy)” aktivitātes „Interneta portāla izveide iekštelpu klimata un patēriņa datu monitoringam tiešsaistes režīmā renovētā un nerenovētā ēkā” pētījuma ietvaros veiktie mērījumu dati apliecina normatīviem neatbilstošu, samazinātu gaisa apmaiņu dzīvokļos. Iekštelpu gaisa kvalitātes parametru uzturēšanu vēlamajās robežās nosaka un ierobežo iedzīvotāju individuālie paradumi un izpratne, kā arī tehniskās iespējas.


Atslēgas vārdi
CO2, indoor air quality, renovation, multi-apartment buildings

Dimdiņa, I., Krūmiņš, Ē., Lešinskis, A., Šnīdere, L. Dzīvojamo telpu mikroklimata parametru mērījumi daudzdzīvokļu ēkās pirms un pēc renovācijas. No: Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress: sekcija "Tehniskās zinātnes”: tēžu krājums, Latvija, Rīga, 24.-27. oktobris, 2011. Rīga: RTU Izdevniecība, 2011, 65.-65.lpp. ISBN 9789934102271.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196