Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojuma cenas veidošanas veidi Latvijā
Ekonomika un vadībzinātnes: Apvienotais Pasaules latviešu zinātnieku 3. kongress un Letonikas 4. kongress: referātu kopsavilkumu krājums 2011
Baiba Pļaviņa, Sanda Lapuķe

Minētās tēmas aktualitāti nosaka tas, ka Latvijā nav vienotas izpratnes par pārvaldīšanas cenas veidošanu un tās saturu. Cenas veidošana ir ļoti komplicēts un sarežģīts darbs, jo cena tiek noteikta uz vismaz 1 gadu un pārvaldniekam, piedāvājot, cenas veidošanas projektu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas īpašniekiem, ir jāparedz gadu uz priekšu visi iespējamie riski. Lai arī likumdevējs ir noteicis minimālo grozu dzīvojamās mājas pārvaldīšanai, tomēr daudzi pārvaldnieki tirgū to neievēro, tādējādi piedāvājot ļoti zemas cenas, kas ir tīkamas daudzdzīvokļu dzīvojamās dzīvokļu īpašniekiem. Ņemot vērā esošo ekonomisko situāciju valstī un iedzīvotāju zemo maksātspēju, ir pilnīgi saprotams, ka daudzdzīvokļu māju īpašnieki izvēlas lētāko pārvaldīšanas piedāvājumu, kaut gan ir jāatzīst, ka īpašnieki neizprot atbildību par daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kopīpašuma apsaimniekošanu un tā nepildīšanas sekām. Kā apliecinājums ir pēdējo gadu Ekonomikas Ministrijas kampaņveida pasākumi, lai iedzīvotājiem skaidrotu par mājas energoefektivitātes nepieciešamību un esošā brīža izdevīgumu, ņemot vērā ES fondu līdzekļu atbalstu.


Atslēgas vārdi
residential house management, apartment owner, co-ownership

Pļaviņa, B., Geipele, S. Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojuma cenas veidošanas veidi Latvijā. No: Ekonomika un vadībzinātnes: Apvienotais Pasaules latviešu zinātnieku 3. kongress un Letonikas 4. kongress: referātu kopsavilkumu krājums, Latvija, Rīga, 24.-27. oktobris, 2011. Rīga: SIA Biznesa kompetences centrs, 2011, 80.-81.lpp. ISBN 978-9934-8143-1-0.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196