Elektropārvades līniju vadu ar kompozītmateriālu serdeni izmantošanas iespēju salīdzinošs vērtējums
2011
Svetlana Berjozkina, Vladimirs Bargels, Antans Sauļus Sauhats, Edvīns Vanzovičs

Augsttemperatūras vadu (HTLS) izmantošana ir viena no visvairāk diskutējamām problēmām, veicot mūsdienu energosistēmu modernizāciju. Tas ir piemērots risinājums energosistēmas jaudas palielināšanai, jo optimizētiem augsttemperatūras vadiem piemīt tādas priekšrocības kā augsta caurlaides spēja, ilgtermiņa drošums, mazākas nokares zem slodzes, ātra un viegla instalācija, nelieli elektropārvades līnijas zudumi. Lai varētu izvērtēt vadus ar kompozīmateriālu serdeni un to izmantošanas iespējas, tika izdarīts tehniskais un ekonomiskais salīdzinājums ar tradicionālā tipa tēraudalumīnija vadiem. Salīdzinājumam izraudzīta trase Latvijā, Kurzemes reģionā, kur paredzēts būvēt jaunu 330 kV gaisvadu līniju. Projektējamās elektropārvades līnijas mērķis ir palielināt Latvijas elektropārvades sistēmas caurlaides spēju un elektrotīkla drošumu. Balstoties uz izvēlēto līnijas trasi, tika veikti salīdzinošie aprēķini. Rakstā atspoguļota augsttemperatūras vadu - HTLS un tēraudalumīnija vadu - ACSR salīdzinošā analīze, izmantojot mehāniskos un termiskos ierobežojumus, kas iegūti konkrētai gaisvadu līnijai. Apkopotie aprēķina rezultāti sīkāk ilustrēti rakstā gan tabulas, gan grafiku veidā.


Atslēgas vārdi
conductors, steel-reinforced aluminium conductor (ACSR), high-temperature low-sag conductor (HTLS), mechanical and thermal conditions

Berjozkina, S., Bargels, V., Sauhats, A., Vanzovičs, E. Elektropārvades līniju vadu ar kompozītmateriālu serdeni izmantošanas iespēju salīdzinošs vērtējums. Enerģētika un elektrotehnika. Nr.28, 2011, 13.-18.lpp. ISSN 1407-7345.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196