Lapkoku koksnes īpašību uzlabošana ar termiskās apstrādes paņēmienu
2011
Vladimirs Biziks

Aizstāvēšana
15.12.2011. 15:00, Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē, Āzenes ielā 14/24, 272. auditorijā

Zinātniskais vadītājs
Bruno Andersons, Mārcis Dzenis

Recenzenti
Jurijs Ozoliņš, Māris Daugavietis, Michiel Jan Boonstra

Promocijas darbā „Lapkoku koksnes īpašību uzlabošana ar termiskās apstrādes paņēmienu” pētīta iespēja iegūt jaunu/-us produktu/-us no mīkstās lapkoku koksnes ar uzlabotām īpašībām un augsti pievienotu vērtību. Balstoties uz literatūras datiem un tendencēm koksnes termiskajā modifikācijā, par pētījuma objektu izvēlējos vietējās mīkstās lapkoku sugu koksnes (baltalksni, apsi un bērzu), kuras pakļāvu hidrotermiskai modifikācijai (HTM) pie paaugstināta spiediena ūdens tvaika vidē. Promocijas darba uzdevums bija, atrast HTM režīma optimālos parametrus, tos piemērojot ārējās apsildes autoklāvam, lai iegūtu lapkoku koksni ar 3. lietošanas klasi, 2.-1. izturības klasi pret trupes sēnēm, samazinātu mitruma saturu koksnē pie dažādiem gaisa relatīvā mitruma saturiem, paaugstinātu formas stabilitāti un pret uzbriešanas efektivitāti, un pēc iespējas zemākiem mehāniskās stiprības zudumiem.


Atslēgas vārdi
local deciduous trees, thermal modification of the wood

Biziks, Vladimirs. Lapkoku koksnes īpašību uzlabošana ar termiskās apstrādes paņēmienu. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2011. 149 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196