Retie atraktori svārstu sistēmu dinamikā
Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress: sekcija "Tehniskās zinātnes”: tēžu krājums 2011
Aleksejs Klokovs, Eduards Šilvāns

Nesenie pētījumi nelineārajā dinamikā liecina, ka retie atraktori (RA) pastāv visās tipiskās un labi izpētītās modeļos, bet ir nepamanīti ar tradicionālām analīzes metodēm. Reto atraktoru sistemātiskas izpētes pamatā ir pilno bifurkācijas grupu metode (PBGM). Šī metode ļauj veikt pilnīgāku dinamisko sistēmu globālo analīzi. Pieeja galvenā ideja ir periodiska zara turpinājums gar stabilu un nestabilu risinājumu. Šī metode ir balstīta uz Poincaré, Birkhoff, Andronov un citas idejas. Ir parādīts, ka PBGM ļauj atrast svarīgus retos atraktorus un jaunas bifurkāciju grupas dažādās nelineārās modeļos. Šīs metodes galvenās iezīmes ir ilustrētas darbā ar svārsta sistēmām.


Atslēgas vārdi
Pendulum systems, global bifurcation analysis, method of complete bifurcation groups, rare attractors

Klokovs, A., Šilvāns, E. Retie atraktori svārstu sistēmu dinamikā. No: Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress: sekcija "Tehniskās zinātnes”: tēžu krājums, Latvija, Rīga, 24.-27. oktobris, 2011. Rīga: RTU Izdevniecība, 2011, 186.-186.lpp. ISBN 9789934102271.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196