Mikroelementu saturs Latvijas mālos pirms un pēc apstrādes ar skābi
Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress "Zinātne, sabiedrība un nacionālā identitāte" : sekcija "Tehniskās zinātnes" : tēžu krājums 2011
Roberts Višs, Modris Drille, Ineta Rozenštrauha

Mālus apstrādājām ar 10% un 25% sērskābes šķīdumiem. Ar skābi apstrādātos mālu paraugos samazinās Th, Y, Cu un Zn saturs. Pb saturs nemainās – tas varētu atrasties tādos minerālos, kuri nepakļaujas skābes iedarbībai, vai arī tāpēc, ka PbSO4 ir nešķīstošs (uz šo īpatnību jāattiecina visi nešķīstošie metālu sulfāti). Nelielais Zr daudzums norāda uz cirkona klātbūtni mālos, bet Nb un Sn klātbūtne var būt kā izomorfā aizvietošanās cirkonā. To apstiprina tas, ka pēc Liepas un Kupravas mālu apstrādāšanas ar skābēm šo elementu saturs nemainās.


Atslēgas vārdi
Clay, sorbtion, microelements

Višs, R., Drille, M., Rozenštrauha, I. Mikroelementu saturs Latvijas mālos pirms un pēc apstrādes ar skābi. No: Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress "Zinātne, sabiedrība un nacionālā identitāte" : sekcija "Tehniskās zinātnes" : tēžu krājums, Latvija, Rīga, 24.-26. oktobris, 2011. Rīga: Rīgas Tehniskā universitāte, 2011, 121.-121.lpp. ISBN 978-9934-10-227-1.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196