Zināšanu strukturizācijas un lēmumu pieņemšanas metodika terapijas izvēlei
2012
Ieva Markoviča, Zigurds Markovičs, Elīza Prancāne

Darbā aplūkots viens no ekspertu datorsistēmu pamatelementiem – zināšanu bāzes izveidošana, ievērojot lietojumsfēras īpatnības. Nozarē eksistējošās zināšanas ir koncentrētas rekomendāciju krājumā, ko sauc par „Vadlīnijām” konkrētajā problēmvidē un kas paredzētas lēmumu pieņemšanas datorrealizācijai. Zināšanu transformāciju no apraksta formas uz lemšanas koku struktūru un tālāk uz daudzlīmeņu produkciju likumiem apgrūtina neviennozīmīgas rekomendācijas, to pārklājumi un noliegumi, kā arī lemšanas procesu ķēdes. Darbā sniegta šo problēmu risināšanas metodika, par lietojumsfēru izvēloties medicīnu un terapijas izvēles procesu. Aplūkota arī medikamentu kompleksu veidošana un medikamentu nesaderības novēršana u.c. Metodika demonstrēta uz terapijas izvēles piemēra arteriālās hipertensijas slimniekiem.


Atslēgas vārdi
expert system, knowledge, knowledge base, decision making, decision tree, production rule, medicine complexes, indications, arterial hypertension

Markoviča, I., Markovičs, Z., Prancāne, E. Zināšanu strukturizācijas un lēmumu pieņemšanas metodika terapijas izvēlei. Datorvadības tehnoloģijas. Nr.13, 2012, 15.-21.lpp. ISSN 2255-9108. e-ISSN 2255-9116.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196