Ietekmes uz vidi novērtējuma loma satiksmes drošības uzlabošanā un ekosistēmu fragmentācijas ar autoceļu tīklu samazināšanā Latvijas apstākļos
Daugavpils Universitātes 53. starptautiskās zinātniskās konferences tēzes 2012
Līga Lieplapa, Dagnija Blumberga

Latvijai raksturīga mozaīkveida ainava un dabiska vide, līdz ar to dzīvnieku populāciju blīvums ir ļoti augsts, kas, savukārt, rada lielu skaitu autotransporta sadursmju ar dzīvniekiem. Šī pētījuma uzdevums ir novērtēt, kāda un cik liela loma IVN procedūrai ir autoceļu projektu ieviešanā un biotopu fragmentācijas mazināšanā. Kvalitatīvs autoceļu projektu IVN nodrošina pietiekami daudz datu un pozitīvu motivāciju projektētājiem ietvert tehniskajā projektā videi draudzīgus risinājumus pēc iespējas agrākā ceļu konstrukciju plānošanas stadijā. Svarīgs IVN rezultāts ir konkrētu pasākumu saraksts, lai izveidotu jaunas vai respektētu jau esošās dzīvnieku pārejas pār autoceļu. Šajā darbā īsumā ir apskatītas arī ceļu būvniecības tradīcijas Latvijā un citās Eiropas valstīs attiecībā uz biotopu aizsardzību, kādas ir sniegtās rekomendācijas ceļu būvniecībā šajā jomā un kādas tās ir Latvijā veiktajos IVN.


Atslēgas vārdi
environmental impact assessment, fragmentation, wildlife passages
Hipersaite
http://www.dukonference.lv/files/proceedings_of_conf/53konf/Zemes_zinatnes/Lieplapa_Blumberga.pdf

Lieplapa, L., Blumberga, D. Ietekmes uz vidi novērtējuma loma satiksmes drošības uzlabošanā un ekosistēmu fragmentācijas ar autoceļu tīklu samazināšanā Latvijas apstākļos. No: Daugavpils Universitātes 53. starptautiskās zinātniskās konferences tēzes, Latvija, Daugavpils, 13.-15. aprīlis, 2011. Daugavpils: Daugavpils Universitātes Akadēmiskais apgāds "Saule", 2012, 49.-50.lpp. ISBN 978-9984-14-563-1.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196