Aktīvu volframātu fotokatalizatoru sintēzes tehnoloģijas izstrāde
2015
Māris Kodols

Aizstāvēšana
27.05.2015. 13:00, Rīgas Tehniskajā Universitātē, Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes konferenču zālē (272. telpa), Rīgā

Zinātniskais vadītājs
Jānis Grabis

Recenzenti
Baiba Bērziņa, Bruno Andersons, Jānis Kleperis

Promocijas darbs veltīts aktīvu fotokatalizatoru iegūšanas tehnoloģijas izstrādei pusvadītāju metālu oksīdu sistēmās ZnO-WO3 un Bi2O3-WO3, kā arī to fotokatalītisko spēju novērtējumam ūdens vidē, sadalot organiskus savienojumus. Promocijas darbs ietver literatūras apskatu par fotokatalizatoru nozīmīgumu un aktualitāti vides tehnoloģiju attīstīšanā. Apspriesti fotokatalīzē notiekošie procesi un skaidroti tās darbības pamatprincipi, kā arī analizēti fotokatalizatoru raksturojošie parametri. Izvērtēta zinātniskā literatūra par oksīdu sistēmām ZnO-WO3 un Bi2O3-WO3, to iegūšanas veidiem un modificēšanas iespējām fotokatalītisko īpašību uzlabošanai no 1972. gada līdz 2013. gadam. Darba eksperimentālajā daļā sniegts izvēlēto sintēžu apraksts, kā arī produktu analīzes metodes. Izskaidrota fotokatalizatoru efektivitātes novērtēšanas metodika. Rezultātu un izvērtējumu daļā raksturota izmantoto sintēzes tehnoloģiju (sola-gela, mikroviļņu, hidrotermālās un kausēto sāļu) priekšrocības un trūkumi tīru (vienfāzes) savienojumu iegūšanā. Pētītas sakarības starp sintēžu parametriem (spiediens, sintēzes laiks, vides pH, temperatūra) un galaprodukta īpašībām. Izstrādāti un pilnveidoti jauni paņēmieni volframātu fotokatalizatoru iegūšanai. Analizēta sintezēto fotokatalizatoru aktivitāte. Fotokatalīze novērtēta vairākos aspektos, ņemot vērā materiālu īpatnējo virsmu, kristalītu izmērus, pH, morfoloģiju, gaismas avotu. Rezultātu noslēdzošā daļa veltīta metilēnzilā (MZ) fotokatalīzes produktu analīzei. Secināts, ka, izmantojot iegūtos fotokatalizatorus, MZ sadalīšanas process noris līdz SO42-, NO3-, NH4+ jonu veidošanai.


Atslēgas vārdi
bismuta volframāts, cinka volframāts, fotokatalīze, fotokatalizatori

Kodols, Māris. Aktīvu volframātu fotokatalizatoru sintēzes tehnoloģijas izstrāde. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2015. 115 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196