Uz ZrO2:PbS nanostrukturēto kārtiņu elektronu emisiju balstīta jonizējošā starojuma dozimetrijas metode
2015
Marina Romanova

Aizstāvēšana
30.06.2015. 13:00, RTU Transporta un mašīnzinību fakultāte, Ezermalas iela 6a, 405. auditorija, plkst. 13:00

Zinātniskais vadītājs
Jurijs Dehtjars

Recenzenti
Jānis Kalnačs, Donāts Millers, Diana Adliene

Promocijas darbs ir veltīts jaunas jonizējošā starojuma dozimetrijas metodes izstrādei, kas paredzēta nanoizmēra objektā absorbētās dozas noteikšanai. Attīstoties zināšanām par jonizējošā starojuma iedarbības mehānismiem uz nanoizmēra bioloģiskām struktūrām, tādām, kā šūnas DNS (dezoksiribonukleīnskābe) molekula, un pieaugot prasībām pret staru terapijas drošumu, rodas nepieciešamība mērīt bioloģiskos nanoobjektos absorbēto jonizējošā starojuma dozu. Tomēr šobrīd neeksistē dozimetri un metodes, kas var šādus mērījumus nodrošināt. Promocijas darbā pirmo reizi tika demonstrēta iespēja nodrošināt nanodozimetrijas mērījumus. Pētījumiem tika izvēlētas svina sulfīda (PbS) nanodaļiņas, kas efektīvi absorbē starojumu. Nanodaļiņas tika ieslēgtas cirkonija oksīda (ZrO2) nanokārtiņā, kas aizsargā nanodaļiņas no apkārtējas vides ietekmes. Absorbētās dozas nolasīšanai tika izmantota fotoelektronu emisijas spektroskopija, kas nodrošināja emitēto elektronu detektēšanu no PbS nanodaļiņām. Tika iegūta tarēšanas līkne (izmērīts emisijas signāls atkarībā no absorbētas dozas) 9 MeV elektronu starojuma dozas mērīšanai diapazonā 0–10 Gy. Dozas mērīšanas kļūda ir mazāka par 11% diapazonā 5–10 Gy. Tika izstrādāta apstaroto ZrO2:PbS nanostruktūru atkvēlināšanas metode to dozimetrisko īpašību atjaunošanai. Promocijas darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, tā apjoms sastāda 75 lappuses. Darbs satur 50 attēlus, 3 tabulas un tajā izmantoti 74 literatūras avoti.


Atslēgas vārdi
dozimetrija, fotoelektronu emisija, svina sulfīds, cirkonija dioksīds, jonizējošais starojums, nanodaļiņas, elektronu starojums

Romanova, Marina. Uz ZrO2:PbS nanostrukturēto kārtiņu elektronu emisiju balstīta jonizējošā starojuma dozimetrijas metode. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2015. 75 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196