Sapropeļa-kaļķa saistvielas izmantošanas potenciāls kaņepju betona kompozītmateriālos
Konferences “Kūdra un sapropelis – ražošanas, zinātnes un vides sinerģija resursu efektīvas izmantošanas kontekstā” rakstu krājums 2017
Vaira Obuka, Māris Šinka

Sapropelis ir daļēji atjaunojams zemes dzīļu resurss – tās ir irdenas un sīkgraudainas iekšzemes ūdeņu nogulsnes, kas bagātas ar organiskajām vielām. Sapropelis ir vērtīgs dabīgas izcelsmes resurss. Pieejamais sapropeļa apjoms Latvijā ir 2 mljrd m3. Pētījumā par sapropeļa–kaļķa saistvielas izmantošanas potenciālu kaņepju betona kompozītmateriālos tika izmantotas sapropeļa–kaļķa, magnija oksīda–hlorīda un kaļķa saistvielas un salīdzinātas gan savā starpā, gan ar literatūrā pieejamiem datiem. Kā pildvielas kompozītmateriālu izstrādē izmantoti kaņepju spaļi, koksnes šķiedra un bērza koksnes slīpputekļi. Šīs pildvielas ir lauksaimniecības un rūpniecības blakusprodukti, kuriem ir jāatrod otrreizējās izmantošanas iespējas.


Atslēgas vārdi
Kaņepes, sapropelis, hemp, hempcrete

Obuka, V., Šinka, M. Sapropeļa-kaļķa saistvielas izmantošanas potenciāls kaņepju betona kompozītmateriālos. No: Konferences “Kūdra un sapropelis – ražošanas, zinātnes un vides sinerģija resursu efektīvas izmantošanas kontekstā” rakstu krājums, Latvija, Rīga, 31.-31. janvāris, 2017. Rīga: Latvijas Universitāte, 2017, 101.-103.lpp. ISBN 978-9934-18-207-5.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196