Tālvadības gaisa kuģu pielietošana jūras akvatorijas ekoloģiskajā monitoringa uzdevumu risināšanai
2019
Vladislavs Žavtkēvičs

Aizstāvēšana
30.04.2019. 14:00, Rīgas Tehniskās universitātes Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes Aeronautikas institūtā, Lauvas ielā 8, 218. auditorijā

Zinātniskais vadītājs
Aleksandrs Urbahs

Recenzenti
Eduardas Lasauskas, Vladimirs Šestakovs, Zbigniew Koruba

Pasaules akvatoriju piesārņojums ar naftas produktiem ir viena no aktuālākajām mūsdienu ekoloģiskajām problēmām. Ņemot vērā nacionālo tautsaimniecības attīstības programmu, kas paredz ostu kravas apgrozījuma palielināšanu, naftas produktu pārvadājumu apjoma palielināšanu, cīņas pret jūras akvatorijas naftas un naftas produktu piesārņojumu problēma ir viena no prioritārām arī Latvijai. Tālvadības gaisa kuģu izmantošanai ir virkne priekšrocību: pacelšanās un nosēšanās iespēja, neizmantojot lidlauku, zema cena, zemas ekspluatācijas izmaksas, riska neesamība pilotam un iespēja izmantot pusautomātisko vai automātisko vadības sistēmu. Promocijas darbs sastāv no četrām nodaļām, pirmajā nodaļā noformulēti naftas piesārņojuma monitoringa ar attālo zondēšanu galvenie uzdevumi un problēmas. Pētījuma gaitā tika izstrādāts TGK optimālo lidojuma maršrutu monitoringa laikā sastādīšanas procedūras matemātiskais modelis. Promocijas darbā tika izstrādāta jauna un augsti efektīva jūras akvatorija naftas piesārņojuma monitoringa metodoloģija, kas dod iespēju noteikt naftas piesārņojuma raksturojumus. Tika izstrādāts naftas plankuma izplatīšanas uz ūdens virsmas matemātiskais modelis. Ceturtāja nodaļa tika izstrādātas ūdens provju ņemšanas ar TGK palīdzību tehnoloģija un speciālā ierīce jūras akvatorijas ūdens provju ņemšanai no tālvadības gaisa kuģa borta. Par darba rezultātiem ziņots 5 starptautiskajās zinātniskajās konferencēs. Darba rezultāti publicēti 6 zinātniskos rakstos un ir iesniegts 1 starptautiskais patents. Darbā ir ievads, 4 nodaļas ar apakšnodaļām, secinājumi, 3 pielikumi, 38 attēli, 11 tabulas. Kopā darbā ir 137 lappusēs. Tika izmantots 59 literārais avots.


Atslēgas vārdi
TGK, naftas piesārņojuma monitorings

Žavtkēvičs, Vladislavs. Tālvadības gaisa kuģu pielietošana jūras akvatorijas ekoloģiskajā monitoringa uzdevumu risināšanai. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2019. 137 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196