Bezpilota aviācijas kompleksa kartogrāfiskās informācijas datu ieguves sistēmas izstrāde drošai kuģu navigācijai
2019
Dmitrijs Goreļikovs

Aizstāvēšana
01.10.2019. 12:00, Latvija, Rīga, Lauvas 8, 218. auditorijā

Zinātniskais vadītājs
Margarita Urbaha

Recenzenti
Andrejs Šaņavskis, Eduardas Lasauskas, Mārtiņš Kleinhofs

Pēdējos gados strauji aug pieprasījums pēc tirdzniecības flotes jūras kuģiem un tas rada nepieciešamību uzlabot jūras kuģu navigācijas sistēmas – izmantojot papildu līdzekļus, padarīt tās efektīvākas un drošākas lietošanai. Viena no navigācijas sistēmām, bez kuras nav iespējama mūsdienu jūras kuģošana, ir Elektronisko jūras karšu displeja un informācijas sistēmas – ECDIS (Electronic Chart Display and Information System). Lai iegūtu pierādītu informāciju, ir ļoti svarīgi nodrošināt ECDIS sistēmu ar jaunāko pieejamo informāciju un datiem, uzlabojot korektūras procesus un padarot tos vēl ātrākus. Līdz ar elektronisko karšu sistēmas attīstību pieaug arī prasības informācijas apgūšanai, tās ātrumam, precizitātei un materiālajiem izdevumiem. Ir nepieciešams izvērtēt esošos korekcijas sastādīšanas principus un to izmantošanas trūkumus, mēģinot iegūt informāciju reālajā laikā. Promocijas darbā ir četras nodaļas. Pirmajā nodaļā ir formulēti elektronisko karšu koriģēšanas galvenie uzdevumi un problēmas, kā arī ir iekļauta esošās kartogrāfiskās informācijas datu ieguves sistēmu analīze. Rezultātā ir ierosināti argumenti par jaunas sistēmas izveidošanu šajā jomā, izmantojot tālvadības gaisa kuģus (TGK), kas balstīti secinājumos. Pētījuma gaitā tika izstrādāts TGK lidojuma elektronisko karšu datu ieguvei optimālo maršrutu sastādīšanas procedūras matemātiskais modelis. Promocijas darbā tika izstrādāta bezpilota aviācijas kompleksa (BAK) kartogrāfiskās informācijas datu ieguves sistēmas vispārējā koncepcija un algoritms. Pamatoties uz rezultātiem, BAK tika realizēts promocijās darbā ceturtajā nodaļā. Pamatojoties uz praktiskiem rezultātiem, kas iegūti pētījumā procesā, ir pieradīts, ka izstrādātā bezpilota aviācijas kompleksa kartogrāfiskās informācijas datu ieguves sistēma pēc profesionālas realizācijas dos iespēju veikt korektūru elektroniskajā kartē reālā laika režīmā.


Atslēgas vārdi
Tālvadības gaisa kuģis, Bezpilota aviācijas komplekss, Elektronisko jūras karšu displeja un informācijas sistēma, Kartogrāfiskās informācijas datu ieguves sistēma

Goreļikovs, Dmitrijs. Bezpilota aviācijas kompleksa kartogrāfiskās informācijas datu ieguves sistēmas izstrāde drošai kuģu navigācijai. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2019. 183 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196