Literatūras apskats par prognozētajām inovāciju tendencēm līdz 2050. gadam: Valsts pētījumu programma “Enerģētika”, projekts “INGRIDO” VPP-EM-INFRA-2018/1-0006
2020
VPP Enerģētika projekts INGRIDO

Valsts pētījumu programmas “Enerģētika” projekta INGRIDO (Inovatīvas viedo tīklu tehnoloģijas un to optimizācija) nodevums D1.1 “Literatūras apskats par prognozētajām inovāciju tendencēm līdz 2050. gadam” noslēdz darba posmu WP1 par esošās situācijas un sagaidāmās attīstības analīzi. Dokumenta mērķis ir sniegt pārskatu par prognozētajām inovāciju tendencēm enerģētikā, īpaši fokusējoties uz elektroenerģētiku un sniedzot ieskatu arī aktuālos siltumenerģētikas tehnoloģiju jautājumos. Pārskata veidošanā izmantotas gan vietējo, gan ārvalstu pētnieku akadēmiskās publikācijas, interneta resursi, tostarp brīvi pieejamās statistisko datu datubāzes, kā arī autoritatīvu enerģētikas nozares organizāciju veikto pētījumu ziņojumi un enerģētikas attīstības scenāriju modelēšanas rezultāti. Vairāku jautājumu iztirzājumā atsevišķi izcelts arī Latvijas zinātnieku nesenākais veikums konkrētajā jomā, tostarp arī projektā INGRIDO iesaistīto pētnieku darbi. Nodevums ir sadalīts trīs galvenajās saturiskajās nodaļās. 1. nodaļā ir aprakstītas inovācijas elektroenerģētikā, atsevišķi izdalot jautājumus, kas skar dažādas atjaunīgās elektroenerģijas ģenerācijas tehnoloģijas, pārvades un sadales tīklu attīstību, enerģijas akumulācijas tehnoloģijas un sagaidāmās pārmaiņas elektroenerģijas patēriņā. Savukārt 2. nodaļā uzmanība veltīta siltumapgādes sektora attīstībai, tostarp vēršot uzmanību inovācijām siltumenerģijas ražošanā, centralizēto siltumapgādes sistēmu darbībā un dažādiem siltumenerģijas akumulācijas paņēmieniem. Visbeidzot 3. nodaļā ir dots ieskats dažādu ar enerģētiku saistītu organizāciju sintezēto scenāriju modelēšanas rezultātos, vēršot pastiprinātu uzmanību uz tām tehnoloģijām un faktoriem, kas minēti iepriekšējās nodaļās. Šie rezultāti galvenokārt fokusēti uz 2050. gadā modelēto situāciju, taču atsevišķos pētījumos analizēti arī citu periodu ilgtermiņa plānošanas un attīstības scenāriji. Nodevuma nobeigumā dots kopsavilkums par tajā aplūkotajām tēmām.


Atslēgas vārdi
inovācijas, elektroenerģētika, siltumenerģētika

Literatūras apskats par prognozētajām inovāciju tendencēm līdz 2050. gadam: Valsts pētījumu programma “Enerģētika”, projekts “INGRIDO” VPP-EM-INFRA-2018/1-0006. Rīga: Rīgas Tehniskā universitāte, 2020. 77 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196