Elektroenerģijas agregatori: regulējuma izmaiņas virzībai uz neatkarīgiem agregatoriem: Valsts pētījumu programma “Enerģētika”, projekts “INGRIDO” VPP-EM-INFRA-2018/1-0006
2020
VPP Enerģētika projekts INGRIDO

2020. gada 24. martā tika pieņemti Ministru kabineta noteikumi Nr. 157 “Agregatoru noteikumi”, kas izdoti saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma (ETL) 36.1 panta 2. daļu. Lai gan tie paver iespējas agregatoru sākotnējai attīstībai Latvijā, tie neparedz neatkarīgu agregatoru darbību. Tāpēc, lai izpildītu Elektroenerģijas tirgus direktīvas 2019/944/ES (ETD) prasības, esošo regulējumu nepieciešams pilnveidot, to atbilstoši papildinot un labojot. Šajā procesā būtiski ņemt vērā visu iesaistīto pušu viedokli, jo neatkarīgu agregatoru darbības uzsākšana paredz jauna veida sadarbību starp dažādām pusēm (lietotājiem, tirgotājiem, agregatoriem, sistēmas operatoriem u. tml.), kuras veiksmīgai īstenošanai jāievieš noteiktas procedūras (datu apmaiņa, norēķinu kārtība u. c.). Turpmāk ieskicēti galvenie ieteikumi neatkarīgu agregatoru darbības regulējuma ieviešanā, kas izkristalizējušies VPP projekta INGRIDO īstenošanas gaitā. Lai gan vietām dotas arī norādes par to, kādos normatīvos attiecīgie noteikumi varētu tikt iestrādāti, tās uztveramas drīzāk kā informatīvas. Tā kā pētījuma izstrādē nav iesaistīti juristi, tad konkrētu ieteikumu iestrāde attiecīgajos normatīvos ir politikas veidotāju un nozarē tieši iesaistīto personu kompetence.


Atslēgas vārdi
pieprasījuma reakcija, agregatori, elektroenerģijas tirgus

Elektroenerģijas agregatori: regulējuma izmaiņas virzībai uz neatkarīgiem agregatoriem: Valsts pētījumu programma “Enerģētika”, projekts “INGRIDO” VPP-EM-INFRA-2018/1-0006. Rīga: Rīgas Tehniskās universitāte, 2020. 12 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196