Plusi un mīnusi, strādājot attālināti
Rīgas Tehniskās universitātes 62. studentu zinātniski tehniskā konference: sekcija "Tehnogēnās vides drošība": tēžu krājums 2022
Madlēna Ūdre, Valentīna Urbāne

Negaidītā ārkārtas situācija, sākoties Covid-19 pandēmijai, lielai daļai sabiedrības lika saprast mūsdienu tehnoloģiju iespējas. Strādāšanai no mājām ir gan izteikti plusi, gan mīnusi. Tādas programmas kā Zoom un Microsoft Teams visiem studentiem sniedz vienādas iespējas piedalīties lekcijā gan to skatoties, gan klausoties. Strādāšana no mājām ietaupa laiku. Ceļš uz/no universitātes ir gan fiziski, gan mentāli nogurdinošs process, kas tiešsaistes mācību procesā izpaliek. Pandēmijas rezultātā daudz vairāk lekciju materiāli ir pieejami tiešsaistē, un tas atvieglo un bagātina studentu mācību procesu. Mainās pārbaudes darbu struktūra, jo informācija vairs nav jāiekaļ no galvas, bet gan jāprot atrast, analizēt un vajadzīgajā situācijā izmantot. Zūd klātbūtnes saikne starp studentu un mācībspēku, un tā rezultātā ir kļuvis grūtāk vai atsevišķos studiju priekšmetos pat neiespējami veikt praktiskos darbus. Universitāte nodrošināja studentus ar darbam draudzīgu vidi. Taču ne katram tāda ir pieejama mājas apstākļos, un tas var apgrūtināt mācību procesu. Karantīnas un stingro ierobežojumu rezultātā spēji pasliktinās studentu mentālā veselība, izraisot trauksmi par nākotni, apātiju un depresiju. Attālinātās mācības rada abstraktuma sajūtu, ir grūtāk saredzēt visaptverošu mācību struktūru. Mācoties no esošās situācijas, universitātes, kā arī citas iestādes, varētu paplašināt savu mērķauditoriju un sniegt iespēju apmeklēt kursus arī cilvēkiem, kam nav iespēja to darīt klātienē. Iespējams, ka nākotnē šāda situācija varētu atkārtoties, tāpēc mums jābūt labāk sagatavotiem pilnīgai pārejai uz darbu tiešsaistē.


Atslēgas vārdi
attālinātās mācības, pandēmija, studijas, tiešsaiste
Hipersaite
https://ebooks.rtu.lv/wp-content/uploads/sites/32/2022/03/IEVF_DCAI_studentu_tezes_AV.pdf

Ūdre, M., Urbāne, V. Plusi un mīnusi, strādājot attālināti. No: Rīgas Tehniskās universitātes 62. studentu zinātniski tehniskā konference: sekcija "Tehnogēnās vides drošība": tēžu krājums, Latvija, Rīga, 16.-16. aprīlis, 2021. Rīga: RTU Izdevniecība, 2022, 14.-14.lpp. e-ISBN 978-9934-22-739-4.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196