Upeņu ekstraktu ietekme uz augu eļļu oksidatīvo stabilitāti
2011
Inese Mieriņa, Alina Bondarevska, Māra Jure

Pētīta dažādas polaritātes šķīdinātāju (petrolētera, toluola, etilacetāta, acetona un etanola) upeņu sēklu, spiedpalieku un pumpuru ekstraktu ietekme uz rapšu, kaņepju un linu eļļas oksidatīvo stabilitāti; labākie rezultāti iegūti ar rapšu eļļu. Noteikts polifenolu saturs ekstraktos: visvairāk polifenolu satur pumpuru ekstrakti, sēklu ekstraktos to ir ļoti maz; polifenolus efektīvāk var ekstrahēt ar acetonu vai etanolu. Pagatavoti linu un kaņepju eļļu un to metilesteru upeņu materiālu ekstrakti; noskaidrots, ka upeņu piedevas paaugstina metilesteru oksidatīvo stabilitāti.


Atslēgas vārdi
black currants, vegetable oil, fatty acid methil ester, oxidative stability, antioxidant activity

Mieriņa, I., Bondarevska, A., Jure, M. Upeņu ekstraktu ietekme uz augu eļļu oksidatīvo stabilitāti. Materiālzinātne un lietišķā ķīmija . Nr.23, 2011, 43.-48.lpp. ISSN 1407-7353.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196