Preču un naudas plūsmas atbilstības nosacījuma pielietojums nekustamā īpašuma tirgus un būvniecības nozares attīstībā
Ekonomika un vadībzinātnes : referātu kopsavilkumu krājums : Apvienotais Pasaules latviešu zinātnieku 3. kongress un Letonikas 4. kongress 2011
Jānis Vanags, Ineta Geipele, Georgs Mote, Iveta Stāmure, Sanda Lapuķe

Preču un naudas plūsmu atbilstība konkrētas ekonomiskās sistēmas ietvaros ir labi zināma un vairākos gadsimtos kaldināta ekonomiskās teorijas aksioma. Pēdējās globālās krīzes notikumi skaidri liecina par tās cēloņu ciešu saistību ar preču un naudas plūsmas kvantitatīvo un kvalitatīvo neatbilstību. Šī neatbilstība sākotnēji radās nekustamo preču tirgus mājokļu sektorā, bet tālākajā notikumu attīstības gaitā izplatījās uz citiem ekonomiskās sistēmas elementiem, pārsniedzot vienas valsts robežas. Pieaugot ekonomikas globalizācijas intensitātei, pasaules ekonomiskās sistēmas ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanā palielinās naudas un preču plūsmu atbilstības nosacījums, no vienas puses. Bet no otras puses, naudas, resursu un gala patēriņu preču starpvalstu plūsma palielina savu klātbūtni daudzu valstu ekonomiskajās sistēmās. Atrodoties šādā situācijā, valsts institūcijām, kuras tieši nodarbojas ar naudas plūsmu regulēšanu, ar to netieši ietekmējot arī preču un resursu plūsmu, savlaicīgi jāmaina pielietoto metožu saturs un formas, lai saglabāto trauslo līdzsvaru starp šīm plūsmām nekustamo preču tirgū un citos ekonomiskās sistēmas segmentos.


Atslēgas vārdi
cash flow, goods flow, compliance, construction

Vanags, J., Geipele, I., Mote, G., Stāmure, I., Geipele, S. Preču un naudas plūsmas atbilstības nosacījuma pielietojums nekustamā īpašuma tirgus un būvniecības nozares attīstībā. No: Ekonomika un vadībzinātnes : referātu kopsavilkumu krājums : Apvienotais Pasaules latviešu zinātnieku 3. kongress un Letonikas 4. kongress, Latvija, Rīga, 24.-27. oktobris, 2011. Rīga: SIA Biznesa kompetences centrs, 2011, 88.-89.lpp. ISBN 9789934814310.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196