Nanolīmenī modificētu tekstiliju sortimenta paplašināšana
2014
Svetlana Vihodceva

Aizstāvēšana
30.06.2014. 12:00, Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina un tehnoloģiju institutā, Rīgā, Āzenes ielā 18, 117. auditorijā

Zinātniskais vadītājs
Silvija Kukle

Recenzenti
Valdis Kampars, Rimvydas Milašius, Arnis Treimanis, Ināra Helēna Konošonoka

Darbā izskatītie jautājumi par tekstiliju virsmas modifikāciju ar metālu un nemetālu funkcionālas grupas saturošiem nanolīmeņa pārklājumiem liecina par jaunām iespējām tādu materiālu iegūšanai, kuros kombinētas tekstilijas īpašības ar pārklājuma piešķirtajiem īpašībām. Pārklāto tekstiliju īpašību analīze ļauj noteikt šo materiālu iespējamos lietojumus dažādiem mērķiem un ierobežojumus. Darbā iztirzātas izmantoto metožu priekšrocības un trūkumi, balstoties uz publicēto materiālu, praktiskās pieredzes un iegūto rezultātu analīzi novērtēta tehnoloģiskās vides un parametru ietekme uz modificēto dabisko šķiedru tekstiliju funkcionālajām un ekspluatācijas īpašībām. Darba literatūras apskatā sakopota informācija par tekstiliju modificēšanas tehnoloģijām un procesiem, modificēto tekstiliju lietojuma jomām ikdienā un medicīnā, dabisko šķiedru priekšrocībām salīdzinājumā ar sintētiskajām šķiedrām, papildīpašību apskats, kādas iespējams piešķirt tekstiliju modificēšanas procesos. Darba metodiskajā daļā aprakstīts pētījumu procesā lietoto metožu, tehnoloģiju un testēšanas metožu spektrs: tekstiliju pārklājumu iegūšanas tehnoloģijas, aprīkojumu, tehnoloģisko procesu norise un režīmi, kā arī lietotās pētīšanas metodes un nosakāmie parametri. Apskatīta skenējoša elektronu mikroskopijas (SEM) pētījumu tehnika virsmas struktūras analīzei, atomspēku mikroskopijas (ASM) pētījumu tehnoloģija virsmas topogrāfijas analīzei, enerģijas dispersīvā rentgenstaru spektroskopijas (EDS), rentgenstaru difrakcijas (XRD) un Furjē transformāciju infrasarkanā spektroskopijas (FTIR) analīze pārklājuma sastāva izpētei, gaisa caurlaidības, higroskopiskuma, slapēšanas līdzsvara leņķa un šķidruma sorbcijas novērtēšanas metodes, ultravioletā starojuma (UV) aizsardzības faktora novērtēšana, antimikrobiālās aktivitātes in vitro testēšanas un iegūto datu interpretācijas metodes. Darba eksperimentālajā daļā aprakstītas izstrādātās dabisko tekstiliju pārklāšanas tehnoloģijas. Pamatoti laika režīmi, temperatūras, šķīdumu koncentrācijas diapazons, noteikti optimālie darba parametri un tehnoloģiskās iekārtas. Novērtēta iegūto paraugu izturība pret berzes deformācijām un hidrotermisko apstrādi. Izvērtēta in vitro iegūto paraugu antimikrobiālā iedarbība un mikroorganismu adhēzija uz paraugu virsmas. Pētījumu rezultātā izveidotās modifikācijas tehnoloģijas un izstrādājumu prototipi ļauj vienā modifikācijas procesā integrēt dabisko celulozes šķiedru tekstilmateriālos tādas papildīpašības kā izcilu UV aizsardzību, antimikrobiālās īpašības, ūdens atgrūšanas spējas, saglabājot higiēniskajam komfortam nepieciešamo gaisa caurlaidību un higroskopiskuma spēju, kas ilgstoši saglabājas ekspluatācijas procesā. Darbs satur 207 lappuses ar 125 attēliem un 22 tabulām. Tas sastāv no ievada, 4 nodaļām un nobeiguma ar secinājumiem. Literatūras sarakstā ir 217 nosaukumi.


Atslēgas vārdi
Cotton, Textile, Sol - gel method, Magnetron sputtering, Vacuum thermal evaporation, Antimickrobial

Vihodceva, Svetlana. Nanolīmenī modificētu tekstiliju sortimenta paplašināšana. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2014. 207 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196