Biotehonomika: metodiskais materiāls
2016
Dagnija Blumberga, Ivars Veidenbergs, Andra Blumberga, Elīna Dāce, Jūlija Gušča, Marika Rošā, Francesco Romagnoli, Jeļena Pubule, Aiga Barisa, Lelde Timma, Karīna Bāliņa, Krista Kļaviņa, Anna Kubule, Dace Lauka, Indra Muižniece, Antra Kalnbaļķīte, Ieva Kārkliņa, Toms Prodaņuks

Mācību grāmatas "Biotehonomika" papildināšanai izdots metodiskais materiāls. Šajā izdevumā sniegts ieskats bioresursu pilnvērtīgas izmantošanas iespējās, lai, balstoties uz ilgtspējīgas attīstības principiem, iegūtu produktus ar augstu pievienoto vērtību. Grāmatā aplūkota bioresursu, biotehnoloģiju un bioproduktu mijiedarbība. Biotehnomikas attīstība ir saistīta ar dabā esošo bioresursu ieguvi, to tehnoloģisko apstrādi un pārstrādi, lai ražotu cilvēkiem nepieciešamus produktus un blakusproduktus, kuri izmantojami kā izejvielas citu produktu veidošanā. Grāmatā ir analizēta inovatīvu un uz zināšanām balstītu tautsaimniecības nozaru attīstība, vērtējot ietekmes uz klimatu, vides, ekonomiskajā un socioekonomiskajā aspektā, lai izstrādātu kompleksu pieeju bioresursu un tehnoloģisko procesu izvēlē un produktu ekodizaina izstrādē. Grāmata ir kā ceļvedis uzņēmējdarbības attīstīšanai, lai aizstātu importētos fosilos resursu ar atjaunojamiem bioresursiem un uzsāktu ekonomiski pamatotu, videi un klimatam draudzīgu inovatīvu produktu ražošanu.


Atslēgas vārdi
bioresursi, vides zinātne, bio-tautsaimniecība, ilgtspējīga attīstība, biotehnoloģijas

Blumberga, D., Veidenbergs, I., Blumberga, A., Dāce, E., Gušča, J., Rošā, M., Romagnoli, F., Pubule, J., Barisa, A., Timma, L., Bāliņa, K., Kļaviņa, K., Kubule, A., Lauka, D., Muižniece, I., Kalnbaļķīte, A., Kārkliņa, I., Prodaņuks, T. Biotehonomika: metodiskais materiāls. Rīga: Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts, 2016. 84 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196