Elektrofīlu inducētas ciklopropānu reakcijas ar nukleofīliem
2018
Marija Skvorcova

Aizstāvēšana
27.09.2018. 14:00, Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē, Rīgā, Paula Valdena ielā 3, 272. auditorijā

Zinātniskais vadītājs
Aigars Jirgensons

Recenzenti
Māris Turks, Edgars Sūna, Pavels Arsenjans

Pētījumu rezultātā izstrādātas metodes homoalilamīna, 1-amino-1-ciklobutilkarbinolu un 1-amino-1-ciklobutānkarbonskābju atvasinājumu sintēzei, kas balstītas uz neklasiskā ciklopropilmetilkatjona iekšmolekulāru aminēšanas reakciju, ģenerējot katjonu in situ no bis-trihloracetimidātiem. Demonstrēta ciklopropilgrupu saturošu heterociklu sintēze, selektīvā ciklopropil-ciklopropil- pārgrupēšanās reakcijā no 1,2-diaizvietotiem ciklopropāniem. Izstrādāta reģioselektīva ciklopropāna C-C saites protolītiska uzšķelšanas metode, izmantojot protonētu amīdu kā iekšmolekulāro protona donoru. Atrastas arī vairākas citas funkcionālās grupas, kas spēj veikt reģioselektīvu iekšmolekulāru protona pārnesi uz ciklopropāna C-C saiti, tādas kā ketoni, esteri, diimīdi, urīnvielas, karboksamīdi un karbamāti. Demonstrēta ciklopropāna uzšķelšanā ģenerētā karbkatjona iekšmolekulāra un starpmolekulāra aminēšana, veidojot strukturāli atšķirīgus produktus.


Atslēgas vārdi
Neklasiskais ciklopropilmetilkatjons, virzīta ciklopropānu protolīze, pārgrupēšanās

Skvorcova, Marija. Elektrofīlu inducētas ciklopropānu reakcijas ar nukleofīliem. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2018. 95 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196